Afwerkingen

Mijn uitdaging is alles zo veel mogelijk “blind” te schroeven. Dat betekent vaak wat extra werk, om de constructie zodanig te maken, dat er geen zichtbare schroeven zijn. Helaas lukt dit niet altijd; meestal zijn bij de poten wel schroeven zichtbaar.

Voordat ik de meubels in elkaar zet, schuur ik de planken goed. Vooral die delen die met de huid in contact komen en kindermeubels schuur ik extra goed.
Ondanks het goede schuren, kan er natuurlijk altijd nog een splinter los komen; het blijft natuurlijk hout!

Mijn advies is om alle buitenmeubels te bewerken, om ze beschermen tegen weersinvloeden. Jaarlijks herhalen van bescherming verlengt de levensduur aanzienlijk. Als buitenmeubels niet bewerkt worden, zal het hout in 1 á 2 jaar behoorlijk van kleur veranderen (vergrijzen). U zult aanmerkelijk lang plezier van uw meubel(s) hebben.

Lak kan buiten niet gebruikt worden, want dit vormt een laagje over het hout. Omdat er altijd vocht door dringt, zal het hout onder deze laklaag snel slecht worden en zelfs gaan rotten.

Naast onderstaande afwerking is het ook mogelijk houtveredelaar aan te brengen. Dit is een soort impregneer, dat vrijwel geheel in het hout trekt. In het begin wordt de tint even wat donkerder, maar dit trekt weg. Daarna krijgt het hout weer zijn eigen tint en uitstraling.

Door weersinvloeden kunnen planken bollen, kromtrekken, splijten en zelfs torderen; omdat hout een natuurproduct is, kan ik daar helaas geen garantie op geven. Meestal kan ik euvels wel herstellen of vervangen.

Voorbeelden van onderhoudsmiddelen zijn:
Whitewash-olie voor buitenmeubels (ook greywasholie mogelijk)
Whitewash olie voor binnen: Rambo whitewash nr. 777
Houtbeschermer voor buitenmeubels: kleurloos
Beits (licht of donker)

Opmerking: Verstekhoeken en een mix van lengte- en breedte planken zullen bij een buitentafel minder (niet) geschikt zijn; bij vochtwisselingen werkt / zet het hout uit, vooral in de breedte, waardoor de hoeken minder mooi aansluiten! Vooral horizontale vlakken vangen natuurlijk veel water op en dan zullen planken het vocht absorberen. Daarom is een combinatie van lengte- en breedteplanken niet / minder geschikt. Of u moet natuurlijk kunnen leven met spleten tussen de planken…!